In 1997 beslisten Lucien Lagrange, Oswald Vermaercke, Lucien Filliers en Edmond Minnens, om na 64 jaar inzet voor de club als zwematleten en actieve bestuursleden, zich definitief terug te trekken en het roer in handen te geven van jongeren met als eerste zware opdracht het bekomen van een milieuvergunning.
In juni 2001 verleende de Bestendige Deputatie van Oost-Vlaanderen aan de V.Z.W. De Vrienden van Vosselare Put een Klasse I milieuvergunning van 20 jaar, voor het exploiteren van een openlucht zwemgelegenheid op het domein aan de oude Leiemeander. Daarmee is het voortbestaan van Vosselare Put in haar huidige vorm voorlopig gewaarborgd.
Het bestuur is trots dat dit met eigen, beperkte, financiële middelen is gerealiseerd. We hebben de oevers versterkt, de riolering gemoderniseerd, de kleedkamers gerenoveerd en stellen tijdens de openingsuren een redder ter beschikking. Dit alles is gedaan binnen de eisen en verplichtingen die Vlarem II-wetgeving ons oplegt. We hebben getracht dit alles te bewerkstelligen zonder de specifieke sfeer, het natuurlijk karakter en het historisch kader eigen aan ons dierbaar stukje Deinze aan te tasten. De familie Gevaert heeft financieel ingestaan voor de renovatie van de riolering en enkele gebouwen. De V.Z.W. is huurder en stelt dit tegen zeer democratische prijzen ter beschikking van de zwemmers en de gemeenschap die wil recreëren. Wij verzorgen de uitbating en het onderhoud van de zwem- en recreatiefaciliteiten.
Deze vergunning was een noodzaak om het zwemmen aan Vosselare Put verder te kunnen bestendigen. Nieuwe investeringen en aanpassingen aan de infrastructuur zijn nodig om aan de voorwaarden van de milieuvergunning te blijven voldoen.
De laatste jaren heeft de vzw Vrienden van Vosselare Put zich vooral toegelegd op het verfraaien van het clubhuis en het installeren van een moderne keuken, volledig volgens de huidige normen.
Er is een mooi terras, waar 150 bezoekers kunnen genieten van een drankje en een beperkt menu.
Naast het verder onderhoud van het terrein, heeft de vzw geïnvesteerd in een nieuw systeem voor het afleveren van dag etiketten en abonnementen. Onze bezoekers kunnen nu online een jaarlijks abonnement nemen of hun abonnement verlengen en dit meteen ook betalen. De link vinden ze terug op onze website of via onze jaarlijkse elektronische nieuwsbrief.
Iedereen die de ligweide betreedt draagt een polsbandje, waardoor de aanwezige redder en toezichthouder weten dat de zwemmers via onze ingang zijn gekomen, hetgeen de controle op betaling efficiënter maakt.
Op onze website is een code-systeem geïnstalleerd dat steeds kan geraadpleegd worden. Tot 400 aanwezigen op de ligweide is de code groen, vanaf 401 wordt de code oranje en vanaf 501 aanwezigen wordt de code rood. Dan worden geen bijkomende bezoekers meer toegelaten.
Deze maatregel is genomen om het comfort en de veiligheid van onze bezoekers te verzekeren.